Ako kombinovať víno a jedlo?

Ako kombinovať víno a jedlo?

Kombinovanie vín a potravín je vždy zaujímavá téma a veľa sa o nej aj diskutuje. Je pravda, že v súčastnosti už málo dodržiavame zažité pravidlá, ako napríklad „IBA biele s rybami“. No často sme zmätení ako správne kombinovať určité príchute a druhy jedla. Čo tak niekoľko typov ako na to pri známejších odrodách vína?

Pamätajte, že kombinovanie je zábavná vec, pretože každé jedlo bude obsahovať viac ako jednu zložku. Môžete skúsiť kombinovať víno s kuracím mäsom ... ale to iba s kuracím mäsom? Samozrejme, že nie! Budete tam mať bylinky alebo korenie, prílohu alebo zeleninovú oblohu. Existuje veľa vecí, na ktoré by ste mali myslieť pri kombinácii ingrediencií.


Sauvignon Blanc

Je známe, že toto svieže a ľahšie biele víno má vysokú kyslosť a veľa citrusových vôní. Je to ideálne víno na kombinovanie s jedlami, ktoré sú ľahšie, ale stále plné chuti postavené na bylinnom základe, ktoré sa vo víne často vyskytujú.

Tu sú niektoré potraviny / príchute, ktoré sa k Sauvignon Blanc výborne hodia:

Syr / orechy: feta, kozie syry, píniové oriešky
Mäso / hydina: kuracie, morčacie, bravčové
Morské plody: mastné biele ryby, ustrice, lastúry, homáre, krevety, sushi
Ovocie a zelenina: citrus, zelené jablko, špargľa
Byliny a koreniny: pažítka, estragón, koriander
Omáčky: citrusové a ľahké krémové omáčky
Dezerty: sorbet, limetkový koláč, pusinka, mango

Chardonnay

Chardonnay sa dá vytvoriť v mnohých štýloch a toto by sa malo mať vždy na pamäti pri kombinovaní vína s jedlom. Pijete chardonnay s plným telom s množstvom duba a masla, alebo ten, ktorý je na dube ľahší ... alebo možno vôbec v dubovom sude neležal? Určite to nezabudnite zohľadniť pri svojich variáciách.

Najlepšia vec na Chardonnay? Je to dekadentné víno so zmyslovým telom, takže sa môže postaviť proti jedlám a chutiam, kde by iné biele vína mohli rýchlo pohorieť. Napriek svojmu telu má stále značnú kyslosť, vďaka čomu je ideálny na prekrytie bohatosti smotanových jedál.

Syry / orechy: ľahšie, polomäkké syry s Chardonnay, ktoré neležalo v dube; Roquefort (Niva) alebo iné syry s modrou plesňou s dubovým Chardonnay; mandle a takmer všetky opekané orechy
Mäso / hydina: teľacie, kuracie, bravčové mäso
Morské plody: halibut, krevety, krab, homár
Ovocie a zelenina: zemiaky, jablko, tekvica, mango
Byliny a koreniny: estragón, sezam, bazalka
Omáčky: smotanové omáčky, pesto
Dezerty: banánový chlieb, vanilkový puding

Rizling

Rizling rýnsky môže byť jedným z viac nepochopených vín. Napríklad v Spojených štátoch sa to veľmi líši a mnohí produkujú veľmi sladký Rizling. Pravda je, že Rizling v Európe je často len minimálne sladký a rovnováha kyslosti tohto vína a sladkosti z neho robí veľmi priaznivú alternatívu práve do kuchyne. To, čo sa môže na Ryzlingu najviac páčiť? Vyrovnáva neuveriteľne dobre chute korenín vďaka čomu je dokonalým sprievodom pri thajskom jedle alebo pri iných korenených jedlách.

Syr / orechy: Havarti, Gouda, kandizované vlašské orechy alebo pekanové orechy
Mäso / hydina: údená klobása, kačica, foie gras
Morské plody: morský vlk, pstruh
Ovocie a zelenina: marhule, paprika, hrušky
Byliny a korenie: rozmarín, zázvor, thajské alebo indické korenie
Omáčky: BBQ, korenené, chutney
Dezerty: jablkový koláč, karamelová omáčka

Rulandské modré

Pinot Noir je unikátne, veľmi interesantné hrozno, ktoré robí ešte zaujímavejšie vína. Iba Pinot Noir môže mať v sebe chuť ovocia ako čerešňa a zároveň v sebe niesť vône ako sú magický les alebo huby. Je to skutočne nádherné spojenie chutí a vôní.

Aj keď je v tele ľahší, Pinot má na pozadí určitú váhu a dokáže udržať aj niektoré jedlá z mäsa. A nebojte sa zalapať po dychu! a skombinovať ho aj s rybou. Čo tak losos a Rulandské modré, najmä ak ide o zimné jedlo doplnené zaujímavým prvkom ako sú huby?

Syr / orechy: kozie syry, brie, vlašské orechy
Mäso / hydina: jahňacie mäso, klobása, filet mignon, kuracie mäso

Šťastné varenie a pitie!

Varovanie

Vstupujete na stránky s predajom alkoholu.

Kliknutím na tlačítko "Vstúpiť" prehlasujem: